Hösten är här och med den – våra bästa vänner – vänföreningens lökpluton. Här packar de de tiotusentals lökar som medlemmar beställt från årets erbjudande. I många år har botaniska gjort ett urval om 15 olika sorter som vi ansett som särskilt intressanta. Vännerna har gjort merarbetet och sedan levererat vinsten som en gåva till trädgården. Nu är allt portionerat och beställningsplocket har börjat. 27 september skall allt vara packat och organiserat, då börjar utlämningen som pågår mellan tolv och sex till den 7 oktober.
Lökträdgården har fått en första uppvattning (2 x vanligt ledningsvatten, 1 x ”starkgödning”). Under ytan växer nu ett oräkneligt antal rotspetsar fram – fascinerande tanke – nu inleds lökåret i göteborgs fantastiska trädgård. Svalka och fukt sparkar igång dom – lökarna och knölarna.
Karins och Jimmys tidlösesamling har varit på gång i ett par veckor. I bakgrunden ser ni Jimmys rabatt med höstblommande arter och kultivarer. Lerkrukorna i förgrunden sätter myror i huvudet på våra besökare, ”det ser ut som nån sorts installation”, är ett förslag jag hört, och det är det ju onekligen. Nu ska ni få veta sanningen. Krukorna sätts ut medan lökarna fortfarande är i växt för att visa var det finns tomma ytor att plantera när blasten är borta – smart va?
De pålitligaste nakna jungfruna (numera censurerat?) är, Colchicum speciosum, prakttidlösa och, C. autumnale, tidlösa. De kan stå i rabatt, buskage och woodland. Colchicum speciosum ‘Ordu’ är en välfärgad selektion från de pontiska bergen ovan Urdu vid den turkiska svarta havskusten. Den står i anknytning till lökträdgården.
I klippträdgården är det också säsong för nakna jungfrur. På europas framsida står den snyggaste formen av vanlig tidlösa, Colchicum autumnale ‘Nancy Lindsay’ (C. ‘Pannonicum’).
Stormhattarna, Aconitum, är fortfarande i fint skick. De flesta är mellan 70 och 150 cm med mörkblå blommor så undantagen är välkomna.
Acontium hemsleyanum ‘Red Wine’ kan slingra sig tre meter upp och blommar med glänsande vinröda blommor i ett ljust läge. För mycket skugga gör den fadd till färg och glans.
Jonas Bengtsson (Djupedals Plantskola) har gjort den världsberömd. Vi fick frö från Shanghais botaniska trädgård på 1980-talet som de samlat i Quin Ling bergen i Shaanxi.
Jonas tände på den, tog in den i sortimentet och har dessutom åstadkommit att den odlas över hela världen. Namnet som vi hittade på syftar både till den vinröda färgen och att den är en slingerväxt, ranka (vine). Fyndigt va?
Sådana här höstblommande slingerväxter är ett bekymmer att odla till salubar planta. De skall hållas fräscha till september, de slingrar sig till trassel och tar en massa ”onödigt” arbete som inte lönar sig.
Men det gör det ju – häftigare växt får man leta efter. Lättodlad i vanlig rabatt och i lätt skugga.
Kom ihåg den och köp den från våra vagnar kommande försommar.
1993 samlade vi en liknande art i Yunnan, den har en annan nyans och blomform. Tyvärr är den överblommad på sin plats i bambulunden. Där blommar andra slingerstormhattar i blå nyanser men framför allt vår nya Acontum ‘White Wine’.
Den insamlades av Henrik Sjöman (Alnarp), Henning Pettersson och undertecknad 2008 i Quin Ling bergen i Shaanxi. Alltså samma område som ‘Red Wine’ kommer ifrån. Medan Henning klättrade 6 meter upp för frukt från Sorbus hupehensis lutade jag mig bekvämt mot ett broräcke och samlade de eleganta folliklerna 6 meter ovan ravinens botten. Den bevisade från början att den var en klättrare av rang.
En värdig kompanjon till Aconitum ‘Red Wine’. Vår insamling Aconitum aff. hemsleyanum (det finns 211 arter stormhatt i Kina så det är inte helt enkelt att komma med en säker bestämning) HeHeHe 135 kan beskådas klängandes i en Thujopsis några meter in i bambulunden från vägen närmast ”blå huset”. Jag tror den kan bli världsberömd den med, hoppas Jonas tycker sammaledes.
Hursomhelst är den värd en vallfärd.
Tycker Henrik
Postat i:Uncategorized
